Idag kokade jag en chutney på rabarber från köksträdgården. Det har jag gått och filurat på ett bra tag, nu blev det av. Ville testa ihop med en bit halloumi som är en favoritost. Myntan har poppat upp i rabatten så den kom väl till pass. Halloumi och mynta är ett måste för mig, så därför ville jag ta med av den i chutneyn också.
Att koka en rabarberchutney och ge bort i present tycker jag är en fin gåva, jag skulle bli väldigt glad om jag fick en sådan. Det kanske finns andra mödrar som skulle uppskatta detsamma. Ett morsdagstips med andra ord.
Rabarberchutney
1/2 röd lök
1 st vitlöksklyfta
1 krm ingefära
1/4 röd chili
1/2 msk rapsolja
250 g rabarber i bitar
2 msk honung
1/2 msk vinäger
1 tsk mynta
salt
1. Fräs rödlök, vitlök, ingefära och chili i olja.
2. Tillsätt rabarber, honung, vinäger, mynta och salt.
3. Puttra på svag värme i ca 10 minuter.
ÅÅÅ vad gott rabarber e underbart det ser väldigt gott och trevligt ut. Ha en trevlig helg mvh Daniel
Åh, underbart. Jag ska nog bege mig hem till mina föräldrar och ”sno” lite rabarber. Det borde funka utmärkt i ett bröd.
Tack för inspiration!
Daniel: Tackar, vad gör du för gott med rabarber på dina desserter?
Ha en trevlig helg!
Rebecca: Spännande med ditt bröd, berätta när du bakat så jag får kika in till dig på bloggen för att se och njuta.
Ha en trevlig helg!
Mimmi rabarber är som musik för för mej, jag älskar verkligen denna oanseliga frukt-grönsak, ja vad är det egentligen?
Jag har redan ätit ett antal pajer som min fru är specialist på och som vi serverar på våra flottfärder som dessert. Vaniljsås har vi till blandad med grädde.. Har du ett bra recept på vaniljsås? Ett enkelt tack.
Ha en trevlig morsdag och hoppas att du blir uppvaktad.
/rolf
min fru brukar göra en pajdeg i botten och smuldeg på toppen. Ekologiskt råsocker bör ingå.
roffekock: Ja vad är rabarber egentligen, lite förvirrande kan det allt vara. När jag undervisar i Livsmedelskunskap så delar vi in rabarber i gruppen stjälkgrönsaker. Den används mest som en frukt i desserter och dyl. men är faktiskt en grönsak, kul va.
Tomaterna räknas till grönsaksfrukterna, ja så kan det va.
Frågar man en botaniker så får man andra svar för de har andra gruppindelningar. Det är riktigt spännande när man börjar fundera i de här banorna, eller hur.
Den från Vår Kok Bok, är en enkel vaniljsås som jag kör med eleverna som ett första steg innan vaniljstången kommer fram. 1 ägg, 2 msk socker, 2 tsk pot.mjöl, 4 dl mjölk (ekologisk) Sjud upp under omrörning till den blir tjock. Avsvalning. Rör ner vaniljsocker. Lite vispad grädde så blir den riktigt smarrig.
Ha en trevlig helg !!
Det låter och ser väldigt gott, det borde passa bra till kyckling. Ska testa det verkligen, men jag har ingen chili hemma idag.. 😦
Marina: Va kul, berätta när du kokat din får jag höra hur det smakar till kycklingen.:)
[…] du ha några andra smakprov på rabarber så hittar du också en rabarberchutney med sting eller varför inte den allra första rabarberpajen för året. En härlig […]
[…] Servera biffarna som en hel måltid med ris, chapati, chutney av något slag och en klick yoghurt. Det är också gott att äta dem som burgare i bröd med dressing och lite grönsaker. Blir det några över så testa dem kalla med ett tunt lager yoghurt ovanpå och toppa med lite het rabarberchutney. […]
[…] mild gryta och de valda kryddor balanserar alla doshorna. Vi åt den här grytan tillsammans med en chutney på rabarber och rödbetor som jag kokade ihop tidigare under försommaren. En klick av syrlig […]
Tack för receptet!
Prövade det med rödbetsstjälkar och dubblade vinägern. Använde topplökar från den egna vitlöken.
Ska absolut göra mer chutney när jag skördar resten av rödbetorna.
Petra, kul att recepten kommer till glädje. Nu har du godis i kylen att ta fram till hösten och vinterns mat.
[…] Rabarberchutney […]