Varje gång jag skördar av nässlorna kan jag inte låta bli att tänka på den vita druvan Sauvignon Blanc. Det är så det vattnas i munnen i dubbel bemärkelse. Nästa gång jag tillagar nässlor ska jag prova med lite vitt vin av just den druvan, det borde bli en fin kombination. Dagens nässelrätt kan jag tänka mig passar att laga upp en fredagkväll, när det är lite bråttom och man inte vill lägga ner sig för mycket i köket.
Sen vill jag slå ett slag för libbstickan, den har nu vuxit till sig här ute i trädgården och är en fantastiskt god smaksättare. Jag använder den också som ersättare istället för buljontärning i olika rätter, den är kraftig i sin smak så man brukar få vänja sig innan man faller handlöst för den.
Nässelcremé
1 l nässlor som förvälls
2 msk smör
2 dl creme fraiche
1 treblad libbsticka
örtsalt och svartpeppar
västerbottensost
1. Fräs de förvällda nässlorna i smöret i några minuter. Tillsätt libbstickan och slå på creme fraichen.
2. Låt puttra en stund. Mixa slätt och smaka av med örtsalt och peppar.
3. Servera med västerbottensost och nykokt pasta.
Men vad gott, jag som är nässelälskare. Libbsticka har jag aldrig haft i maten,kanske nåt att odla i örtlandet. Visst var det den örten man stack under näsan i kyrkan förr i tiden så man inte skulle somna?
KarinW: Libbstickan är lättodlad och blir blir ett par meter hög om den trivs. Prova gärna!!
[…] er på en enkel och matig soppa på eco tomater som bas tillsammans med röda linser och torkad libbsticka från skafferiet. Gul lök och vitlök som fick gå med lite olivolja, ett par potatisar som […]
[…] Nässelcremé […]