Utrustad med sax och handskar, begav jag mig ut för att kolla in nässelstället bakom uthuset. Japp, där fanns de precis lagom, sisådär en decimeter höga. Det mindre lustiga är att jag alltid lyckas bränna mig trots benämda utrustning. Tur för nässlan att hon utrustats med de små brännhåren annars skulle hon försvinna i ett nafs. Nyttigare växt får man leta efter och det vore bra synd om nässlorna utrotades av betande boskap.
När jag skördat mina nässlor sköljer jag dem flera gånger i vatten och sedan förväller jag dem kort i kokhett vatten, jag räknar till fem, sen slår jag bort vattnet. Nu går det bra att mixa nässlorna och frysa in i små paket att ta fram till vintern. Om det är dags för ett soppkok, som det var idag, är det bara att späda med vatten och lite buljong sjuda en stund, reda av och krydda på ditt favoritsätt. Så här tycker jag om att tillaga min vårsoppa.
Nässelsoppa
3-4 port
2 l späda nässlor som förvällts
1 l vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk smör och 2 msk mjöl knådas till en boll, pastaredning.
1. Ta de förvällda nässlorna och tillsätt vattnet med buljongtärningen. Sjud i fem minuter.
2. Lägg ner bollen i soppan och låt den smälta. Sjud tre minuter och smaka av med lite vitpeppar. Mixa soppan slät.
3. Klipp gräslök och körvel över soppan innan servering.
Vill man ha en matigare soppa passar det bra med ett perfekt kokt ägg till.
Tjena. Måste säga att nässelsoppa är otroligt gått. Perfekt som ett mellanmål.
Mm, vad gott och vacker färg!! Innehåller nässlor lika mycket järn som spenat?
Jacob: Va bra att du gillar den, det kanske blir fler gånger.
Sussi: Nässlorna innehåller 5 ggr så mycket järn som spenat. Nu är det bara att ge järnet, medan de är små. 😉
TACK precis vad jag letade efter
Varsågod, hoppas det smakar.
Nässelsoppa har jag alltid velat prova. Motståndare i min bekantskapskrets säger att det aldrig går att skölja nässlorna riktigt rena, att det alltid är lite ”grusigt” tuggmotstånd. Något jag inte tror på… Hehe..
Din soppa såg mycket fin och god ut.
Trevlig helg!
Fridas Kök: Klart du ska provlaga, det är så gott och en energikick utöver det vanliga. Behövs nu i vårtider när man kan känna sig lite trött.
Sist jag skördade la jag dem i en stor bunke med mycket vatten och sköljde noggrant, flera gånger. Det funkar för mig så hoppas du nu vill försöka. Bjud motståndarna också. 🙂
Ha en bra helg
[…] Nässelsoppa på enkelt vis […]