Vi firar Selma Lagerlöfs 150 års jubileum här i bygderna. Att hon har fått nobelpriset i litteratur känner de flesta till men att hon var en god entreprenör och bla drog igång med att tillverka skrädmjöl kanske inte alla har vetskap om.
Av skrädmjölet kan man laga nävgröt och fläsk eller motti som det kallas av finnarna. Det går dessutom fint att baka av detta rostade havremjöl. Jag har bakat Mårbackakaka efter ett recept med lite bittermandelolja i, det blev en stadig kaka men jättegod till kaffet. En klick creme fraiche och lite lingonsylt serverade jag till.
Mårbackakaka
maj 3, 2008 av mimmismat
É dé köpesylt jag ser på den,den så annars mastiga kaka mimmi. Den ser i vart fall väldigt god ut!!
Jag väntar och väntar på lite mer om Må………
/rolf
roffekock: Näru det kan du glömma, int alls. Lingonen är plockade borti Kymmen och kokade av mannen. Rör man i sockret efteråt så får man en tjockare konsistens, ev. lite pektin. Dottern vill ha en fast lingonsylt.
Må…..så gott!! 🙂
Visst är den go, Mårbacka kakan. Min son som älskar skrädmjöl brukar önska den till födelsedan.
Jag bakar den på ett lite annorlunda vis, då blir den lite fluffigare. Istället för att röra smör och socker så vispar jag ägg och socker, precis som till en vanlig sockerkaka. Ingredienserna och mängderna är lika förutom att jag har i knappt 1 dl vatten istället för mjölk.
Så bakar vi den på Mårbacka / Kram Monica
Monica Huuva: Gott det låter, det måste jag bara testa någon gång. Den rostade havresmaken är så god, hälsa sonen.
Kram Mimmi 🙂