Nu har vi provat en ny variant på smörgåstårta. Mannen har fyllt år tidigare under veckan så nu var det dags att fira med något gott.
Den här gången gjorde jag en silltårta på grovt bröd. Den passar fint till alla sammanhang när sill kommer på tal, en god salting med lite lakritsaning. Den kommer vi att köra till midsommar, definitivt.
Matjestårta
675 g AXA fullkornsbröd, 15 skivor
Fyllning:
4 st hårdkokta ägg
1 st finhackad röd lök
5 cm purjolök
200 g cream cheese
4 dl creme fraiche
1 dl kaviar
salt och peppar
Garnityr:
2 brk matjessill á 200 g
körvel el. annat grönt
röd lök
purjolök
rädisor
kapris
1. Kantskär brödet, lägg fyra skivor som botten + 2 halvor.
2. Lägg 1/3 av fyllningen på bröden. Ett nytt lager med bröd och 1/3 av fyllningen. Täck med ytterligare ett lager bröd.
3. Bred resten av fyllningen i ett tunnt lager runt om hela tårtan. Plasta in och låt stå kallt, gärna över natten.
4. Garnera tårtan med sill i bitar, körvel, rödlök- och purjoringar, rädisor och kapris.
Jösses vad det låter gott! Skrivs ut och testas till midsommar. Förra året gjorde jag en fryst matjestårta, den var oxå god, och annorlunda.
Hej Mimmi!
Det ser verkligen jättegott ut trots att jag inte gillar sill!
Anna: Va, kul att du vill testa. Hur ar receptet pa din tarta.
Kryddburken: Tack, det brukar alltid vara nagon som gillar matjes i umganget.
Ni far ursakta den nagot roliga texten, jag sitter nere i Spanien och skriver. Jag aterkommer med lite Spanska influenser senare.
Ma sa gott!!
Gud så gott det ser ut!
Maja: Tackar för det, brukar du göra smörgåstårta?
[…] Matjessilltårta en modern smörgåstårta på grovt bröd. […]
[…] april 10, 2009 av mimmismat Ja, nu har mannen fyllt år igen. Igår faktiskt men vi firade honom idag. Den påskbuffé som vi åt av igår gjorde oss minst sagt mätta och belåtna så det fick bli lite getost och vin till kvällen i all enkelhet. Det som mannen ville ha till sin födelsedag var en smörgåstårta och då måste han ju förstås få det. Den här gången blev det med fyllning av ägg, purjo, yoghurt och kaviar. Garnityr med en len avokadokräm, lite sälta från skaldjur och lite ägg därtill, det är ju faktiskt påsk. Det som var extra kul var att skörda ärtskotten från inomhusodlingen och fästa runt hela tårtan med. Några späda rädisor från såbrättet fick även plats i tårtans mitt. Förra året till mannens födelsedag gjorde jag en smörgåstårta med både matjessill och ägg på grovt bröd. Den passar ju också fint så här till påskmat. Är du nyfiken på den så kan du hitta den här. […]
[…] Matjestårta – en smörgåstårta på grovt och gott bröd. Smakar till sig och blir saftigare om man lägger fyllningen mellan bröden en dag innan. Ta fram och dekorera nästa dag då det är dags för servering. […]
[…] grovt bröd och med matjesill som huvudkomponent blev denna Matjestårta […]
[…] och garnityr har varierat men många har blivit på temat skaldjur eller sill av någon sort eftersom påskhelgen alltid varit […]