Kunde inte låta bli att smaka på en av vårens höjdpunkter, den första sparrisen. Det är det som är så härligt när man försöker att hålla sig till årstiderna och att inte tjuva för mycket på det som är framför en. Att gå och vänta, se fram emot, längta och så är det då äntligen dags att sitta ner med sin längtans rätt.
Att koka sin sparris är ett uppdrag man ska ta på största allvar. Bryt av det nedersta på sparrisen, skala lite längst ner. Koka i väl saltat vatten i 5 minuter. Slå av kokvattnet och kyl, gärna i isvatten. Nu ska det vara spänst kvar i den gröna vårprimören. En något förenklad variant på hollandaise, utan reduktioner och vattenbad. Det går som en samba när stavmixern svänger runt och simsalabim en frisk smörsås klar att napperas.
Hollandaisesås
2 äggulor
100 g smält smör
1 msk citron
salt och vitpeppar
färsk körvel
1. Lägg gulorna i en djup skål och tillsätt smöret i en fin stråle medan du mixar till såsen går ihop.
2. Smaka av med citron, salt och peppar.
3. Strö hackad körvel över.
Mmm, vad gott det ser ut!
Åt en super smaskig pizza i söndags med kronertskokor och sparris..
Jag brukar lägga 5 st lika långa sparrisar på bänken drar en tandpetare rakt igenom på 3 ställen då får du ett litet paket som är lätt att lägga på grillen och lätt att vända på en gång.
För färsk sparris grillad med smör är en väldigt väldigt god primör som odlas på allt fler ställen i Sverige.
Den bör vara nyskördad.
/rolf
ida: lät som ett fint val av pizza.
roffekock: Oj, vad gott!! Det blir mycket härligheter på grillen i sommar.
Låter som ett bra knep Roffe, med tandpetarna. Vi petade ner 1000 plantor i våras så vi hoppas på bra skörd framöver.
Annars, små spinkiga skott av sparris behöver inte tillagas alls … äts råa, smakar sockerärt + sparris. Mumsgott !! Rätt ur landet !
Vitis, mycket grön lycka till er. Hoppas att era plantor bjuder mycket vårgott!