En helgkyckling som behöver tid på sig i kylen. Välj stora fina filéer så blir det en saftig och smakrik rätt som sköter sig nästan helt själv. Lite förberedelser på förmiddagen och sedan till kvällen är den färdig för ugnen.
Den här rätten kommer vi att köra på grillen till sommaren, det blir fint med grillsmaken till. Testa gärna ugnsvarianten innan, vi blev jättenöjda med resultatet, en aromatisk och supersaftig kyckling som är enkel att tillaga.
Det är jättegott att servera kokta småpotatisar som slungas i honung och en skvätt god vinäger, hacka rikligt med persilja till.
Vitlök och timjan bakad kyckling
4 pers
600 g kycklingfiléer, stora
2 vitlöksklyftor
1/2 citron, rivet skal
1 msk färsk timjan
salt och peppar
olivolja
pinjenötter
1. Skär flera snitt i kycklingfiléen så att kryddsmaken tas upp.
2. Klappa in kycklingen med vitlök, citron och timjanhacket. Lägg i en plastpåse i kylen 6-8 timmar.
3. Salta, peppra och ringla lite olivolja över kycklingen innan du bakar den i ugn 225° ca 30 min., 72° kärntemeratur.
4. Rosta pinjenötterna.
5. Skär fileérna på snedden i bitar och lägg upp på fat strössla de rostade nötterna över, några kvistar timjan därtill.
Ser gott ut. Jag har en variant som du kan testa vid tid för denna tar lite länge tid och blir otroligt saftig.
En sak som jag fick lära mig tidigt var att all hönsfågel bör rimmas cirka 1 dygn innan den ska tillagas.
(Lag. koka upp ca 1 liter vatten m 3dl salt och 3 dl socker fyll på med yterligare 4 lit kallt vatten denna marinad är lagom till ca 5 kg fågel men den ska täcka fåglen)
denna lag kan sedan kryddas personligt med färska kryddor tex rosmarin,lager blad,timjan mm,mm.
Lagen kan användas till olika saker fisk,fågel,lamm,mm den är särdeles bra om du ska gilla något i din weber el annan grill med lock.
At jag tycker man ska tillaga hel fågel beror på att mycket av smaken sitter just i skrov och skinn.
Sen tar du upp fåglen från marinaden och torkar av den,sen tycker jag att din tillagningsmetod låter super så kör den.
Tillbehör skulle jag vilja och då förslagsvis citronpotatis en grekisk typ som är enkel och urgod.
(Citronpotatis 4pers.häromdagen. Förutom cirka 20 minuter tid behöver du: 750 g potatis, 2 msk olivolja, 1 citron och saften och det fint rivna skalet av den, ev. lite vitlök, salt och peppar. Sätt ugnen på 200°. Skrubba potatisen väl och skär dem i 4 klyftor. Vänd ihop potatisklyftorna med citronskal och –saft, olivolja, salt och peppar. Man kan också ta lite finhackad vitlök. Häll över potatisen i en ugnsfast form och stek mitt i ugnen ca 45 minuter tills de är guldgula och mjuka.
Och så en enkel blandsallad riven på härligt färska blad och en dressing gjord på gräddfil och lite peppar vatten och citron.
Din ctronkaka skulle sitta klockrent som dessert. Jag kommer på detta kalas oavsett om jag blir bjuden el ej. Det finns något som heter våldgästa. Har du hört det uttrycket någon gång.
Hur går det med dina plantodlingar. Luften gick liksom ur det hela när vintern åtrvände till småland men nu är våren här vatten skvalar överallt idag och nu kommer det att gå fort. Och mina små stolta chokladpaprikaplantor ser så stolta ut och längtar efter sommarvärme vilket för övrigt även jag gör.
Må så gott i värmen tillsammans med din tullikivi.
/rolf
Roffekock: Du kan då verkligen fresta mig, självklart skall jag nu rimma min fågel innan grillen går igång. Det är nästan så jag får ta och testköra lite i täljstensugnen innan, det kan också bli en hit.
Klart du ska komma på mat när du känner för det, jag vet ju vart jag ska åka när Smålandsvängen blir av.:)
Lite matt blir jag av vinterns hit och dit, men jag myser när jag ser plantorna ta sig. Vi har mumsat på sk babysallad nu i några dagar och det känns fantastisk lyxigt. Det är mycket annat spännande på g i såbrättena. Vi har också skolat om en hel del.
Chokladpaprika det låter det, berätta mer hur du använder senare!
Allt väl med dig och de dina!!
Låter väldigt gott..ska testa till nästa helg….
Trevlig blogg!
kojiki: Du är så välkommen, hoppas det smakar med kycklingen Återkom gärna med en kommentar när lagat.
Fin bild du har!
[…] 17, 2008 av mimmismat Tidigare i vinter har jag bjudit familjen på en uppskattad Helgkyckling, den blev lyckad och vi kände alla att den skulle passa perfekt att lägga på grillen. Den gången […]