Till alla älskare av getost, bjuder jag idag på en paj med grönt och skönt sällskap av grönkål. För många är det en grönsak typisk för jul, det är synd att den inte är mer förekommande annan tid på året också. En supernyttig gröning som bla innehåller bra med kalicum och järn. Att den sen blir en goding när den får fräsa med rödlök, lite honung och balsamico gör ju inte saken sämre.
Getost och grönkålspaj
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk kallt vatten
1. Mixa smör och mjöl i matberedaren tillsätt vattnet. Blanda till en deg och tryck ut i en form.
2. Förgrädda skalet i ca 10 minuter.
Fyllning:
150 g grönkål
1 st rödlök
2 msk smör
2 tsk honung
2 tsk balsamvinäger
salt och peppar
3 st ägg
3 dl gräddfil
200 g chévre
13 st. svarta oliver
pinjenötter
1. Hacka grönkål och rödlök fint. Fräs i stekpannan med smör och smaka av med honung, vinäger, salt och peppar.
2. Blanda ägg, gräddfil, salt och peppar.
3. Lägg grönkål på pajskalet och slå över äggstanningen.
4. Garnera med ost i skivor och oliver ovanpå.
5. Grädda i 225° i ca 20 minuter.
6. Torrosta under tiden pinjenötterna och garnerna med dem när pajen är klar.
Serveras förslgasvis med en sallad på rucola, tomat och lök.
[…] 18, 2008 av mimmismat Jag har sedan tidigare lagt ut en paj med getost och grönkål. Den här varianten blir med röd lök och valnötter. Lite mer jul-grön i […]