Med inspiration av Leif Mannerström och hans bok Husmanskonst tog jag med stor entusiasm tag i dagens middagsbestyr. Lammsteken blev späckad av små vitlöksklyftor och inmasserad av olivolja och kryddor. Svensk massage, nja kanske med medelhavstouch i så fall. Bidraget ur skafferiet idag, föll på ett gäng potatisar, en stor palsternacka, morötter och lökar. Det som gjorde det hela extra retro var att den gamla lergrytan fick komma fram ur köksskåpet.
Den gode Mannerström beskriver i sin bok, att bagarna stoppade in sin mat i ugnen, så att den var klar lagom till arbetsdagen var slut. Detta måste naturligtvis testas i vår bakugn. Jag varvade potatis, rotsaker, lökarna som förstekts med honungen och kryddor i lergrytan, på med vätskan. Sedan som kronan på verket placerade jag lammsteken. Det dröjde inte lång stund så var hela köket inbäddad i en gudomlig doft. Här får ni nu ta del av mitt recept på lamm ala mimmi. Jo, lammet fick gå till 60 ° kärntemperatur och står nu och vilar inför trancheringen.
Lammstek på bädd av potatis och rotsaker i lergryta
4-6 pers
1,5 kg lammstek
4 st vitlöksklyftor
Timjan
Salvia
Salt och svartpeppar
Olivolja ( till medelhavsmassagen)
800 g potatis
150 g palsternacka
150 g morötter
1 st gul lök
1 st röd lök
4 st vitlöksklyftor
1 tsk honung
3 st lagerblad
1,5 dl vitt vin
3 dl grönsaksbuljong
salt och peppar
jag hoppas verkligen att du sparat lite till mig i morgon när jag kommer 🙂
Jajamän, det står en tallrik och väntar på dig:)
Underbart recept! Hur gör jag i vanlig ugn? Temperatur och tid? Kan jag stoppa i en stektermometer i lergrytan?
Jag skulle testa på 225 ° i vanlig ugn. Det tar nog runt emot en timme beronde på stekens storlek. Använd stektermometern i alla lägen, så får du din stek som du vill och behåller saftigheten, när man inte översteker.
Lycka till!! 🙂