Oj, så gott med tunt skivad lax på en knäckemacka. Det är en stund av riktig matlycka när man får sätta tänderna i en sådan goding. Vilken tur att våra förfäder kom på den här metoden. Ordet grava kommer från att man förr grävde gropar i jorden, som kläddes med bark, näver eller granris, lade i den lätt saltade fisken och täckte över med jord.
Den klassiska gravningen med dill är vanligast, men nu ville jag prova med lite annan smak. Det blev riktigt lyckat med lite citrusbrytning och rosmarin.
Citrus- och rosmaringravad lax
½ kg laxfilé med skinn
2 msk socker
2 msk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk hackad färsk rosmarin
½ lime och ½ citron, strimlat skal
1. Frys laxen ett dygn innan eller efter gravning.
2. Blanda socker, salt och peppar. Gnid in laxen. Strö citrusskal och rosmarin över.
3. Lägg i plastpåse och lägg i en form. Låt laxen stå framme en stund så gravningen sätter fart.
4. Ställ i kyl 48 timmar. Vänd efter halva tiden.
5. Skär i tunna skivor och servera.
Tips! Servera på knäckemackan eller på ett gott rågbröd, med en sval pilsner till.
Hej! Hamnade hos dig när jag googlade på växtbelysning. Ser att du har några alternativ för dina odlingar. Själv har jag inget extra ljus än, men letar för att inte få långa och rangliga tomatplantor. Jag har läst att man inte ska ha vanlig belysning utan att det måste vara växtljus för att annars kan det få motsatt effekt. Vad har du för erfarenhet? Det är ju inte direkt gratis med special lysrör…
Kul att läsa om dina recept med.. jag kommer tillbaka!
Anna, kul att ha dig här!
Man behöver inte ha speciella växtljus, de är onödigt dyra. Det går bra med vanliga lysrör men det är viktigt att det är kallvitt ljus istället för varmvitt. Det benäms i butik /840 tex. 36W/840.
Det är bra om man kan nå upp till minst 100W/m2.
Försök få tag i begagnade lysrörsarmaturer det finns gott om dem.
Placera dem 10-20 cm ovan växterna, det är bra om du reglera efterhand de växer.
Lycka till, återkom gärna och berätta hur det går för dig.
Vi sitter precis och planterar om våra förstsådda växter som verkar ha fått tillräckligt med ljus under mörka februari.
Viken härlig kryddkombination! Rosmarin är underskattat som fiskkrydda!
Lisa
Rosmarin är medelhavets enris för mig. Den doftar ljuvligt och påminner mig om när jag med min morfar i Norrbotten, gick långa sträckor i skogen för att få tag på enris till rökning av nyfångad abborre.
En sånn god gravad lax som användes tillsammans med lite färsk grädde och ägg tillsamnas, med färsk kall skivad färspära i form och massor av hackad dill några drag på pepparkvarnen, ja och så in i ugnen, gott, kör till den är färdig. Laxlåda med smält smör ett gott knäckebrödsmacka och en liten kall. gott.
betänk att det är mitt i natta därav skum belysning och trötthet.
/rolf
löken ska bara vändas i lite smör och värme det är ett måste glöm inte.
/rolf
roffekock: Det låter gott med laxlåda, det verkar vara samma som jag skulle kalla laxpudding. Gott, gott!!
Jobba inte för hårt nu med dina sommargäster. Lite ledigt får du allt unna dig. 🙂
Har inte provat dina gravade firre men vi har många bra fiskrökerier hör i krokarna på Österlen.
Vi har alltid fint skivad färsk rödlök till rökt eller gravad fisk. Mild, söt och vacker.
Vi drar upp de sista färsklökarna ur landen nu …
Vitis, gott med både rökt och gravat är det. Speciellt nyrökt fisk som fortfarande är lite ljummen när man äter den. Rökte ett gäng abborrar i kåtan hemma hos mamma, himmmelskt.
Nu får jag gå och titta till min rödlök i landet….
[…] december 16, 2008 av mimmismat Det är inte alls krångligt att grava sin egen lax. Man kan be sin fiskhandlare om en hel laxsida som han tagit ut det stora strålbenen på. Annars kan du göra det själv. Det är benen som sitter längst mitten på laxen och som man kan känna med fingret genom att dra på mitten av biten och nedåt. Ta en liten tång och dra ut dem en efter en. När du inte kan känna något ben med ditt finger så kan du vara nöjd. Det här receptet är till ett halv kilo lax men du kan lika gärna dubbla ingredienserna och köra på en hel sida, den väger runt ett kilo. Har ett annat recept på gravad lax där rosmarin och citrus ger sin smak, det hittar du här. […]
[…] Grava en bit lax, på klassiskt vis med dill eller utmana dig själv och dina smaklökar med lite rosmarin och citrus. […]
[…] som sillen har även laxen en självklar plats bland påskens mat. Att grava en bit på klassiskt vis eller med lite annan smaksättning som rosmarin och citron kan vara ett enkelt sätt att få njuta […]
[…] tycker jag gott man kan prova på att grava en bit gös som omväxling mot den mer vanliga gravade laxen. I det här receptet har jag satsat på grapefukt som ger både syrlighet och beska till fisken, […]