Köpte en hel sida färdig filead lax av fiskhandlaren på Skärtorsdagen. När det ska serveras påskmat här hemma så är fisk av alla de sorter ett välkommet bidrag. Det blev en redig laxbit på ungefär två kilo som lades upp på skärbrädan. Den något tunnare bakdelen skar jag av och la in i frysen för en bit gravad lax är alltid gott. Från andra hållet av laxen skar jag tunna skivor till dagens festmåltid. Det blev ändå en bra bit kvar som får bli något gott, vi får se vad det blir.
Mimmis Påsklax
4 pers
8 st skivor lax
100 cheddarost
salt och peppar
lime och citronskal
Sås:
2 msk smör
1 st scharlottenlök
1/2 fänkål
3 msk maizenamjöl
3 dl grädde
1 dl vitt vin
1 dl räkfond eller fiskfond.
2 tsk ouzo
1. Skär osten i stavar och lägg en på varje skiva lax. Rulla ihop och lägg i ugnsfast form, salta,peppra och strö över hacket av lime/citron.
2. Svetta hackad lök och fänkål mjuk, pudra över mjölet och rör om, tillsätt grädde, vin, ouzo, fond.
3. Småputtra några minuter och smaka av med salt och peppar.
4. Slå såsen över laxrullarna och gratinera i 225° i 10 – 15 min.
5. Servera med ett gult ris. Lite gurkmeja går bra om du inte vill ha smak av saffran.
Tips! Jag använde egen räkfond, du kan ta färdig fond på flaska och späda till 1 dl.
[…] den hela sidan lax som kom hem i torsdags blev det nu en rätt till. Förutom Mimmis påsklax som vi åt av på långfredagen har jag gravat en bit som ligger i kylen och ska avsmakas i morgon. […]
[…] laxen kommer såväl till användning som ensamrätt under påskhelgens alla dagar, Mimmis Påsklax är en god och smaklig rätt som jag lagat många varianter av genom […]
[…] är det dax för lite lax, en varmrätt som kan serveras på buffén eller för sig själv på någon av helgens många […]