Att koka soppa på en spik kan inte vara så lätt, jag föredrar att använda mig av de smakrika rotsakerna som finns i mitt skafferi. Tillsammans med ben på älgkött blev det här en sopppa som lönade sig både i doft och smak. Den fick stå och puttra på vedspisen, det var bara att peta in en pinne i brasan då och då. Klimp i köttsoppan hör till barndomens matminnen. Det var den som gick bäst, själva köttbitarna var då inte någon stor favorit. Nu är de nog de fina rotsakerna som fått puttra i den goda köttbuljongen som är favvon.
Älgköttsoppa med klimp
2 l vatten
10 st svartpepparkorn
1 lagerblad
5 st vitlöksklyftor
6 st potatisar
4 st morötter
1 st palsternacka
1 st majrova
1 bit rotselleri
1 bit purjolök
2 dl vetemjöl
muskotnöt
1. Spola köttbenen i kallt vatten. Lägg dem i en kastrull och täck med vattnet. Koka upp och skumma av.
2. Tillsätt kryddorna och vitlöken och låt det hela koka i ca 1,5 tim. När köttet lossnar från benen ta upp dem och skär i bitar
3. Tillsätt det skurna rotsakerna, potatisen och purjon och låt det sjuda tills det är mjuka.
4. Blanda mjöl och muskot tillsätt lite vatten. Rör om till en ganska fast smet. Klicka ner skedvis i soppan. Sjud försiktig i fem min.
5. Servera med knäckebröd och Västerbottensost
Soppa med klimp…så gott det var!
Barndomens smaker finns lagrade i smaklökarna.
Har aldrig tillagat det själv, så det är
väl hög tid att börja lära sig!
Det finns en hel del smakminnen som man kan ta och damma av. Många roliga episoder kring detta kommer då också fram.
[…] att laga. En snabb soppa med ett gott bröd till vardagsmiddagen kan rädda de flesta magar. Mammas köttsoppa med klimp som mättar ett helt skotersällskap. Ärtsoppan på det förkokta grislägget som skulle […]