Dagen till ära ska vi festa till lite extra, det är nämligen månadsdagen för min matblogg. Fort går det när man har skoj och det har jag verkligen haft. Alla nya bekantskaper, intressanta trådar och diskussoner som förts ute i cyberspace. Det är fantastiskt att man kan sitta på ett berg i Värmlandskogarna och kommunicera med andra matglada runtom i detta avlånga land och hela världen.
Det lilla extra idag blir en pizza som vi bakat av i vår stenugn. Den är riktigt vild, med renskav och trattkantareller från skogen. Osten är Västerbotten, vad annars. Tomatsåsen har fått puttra på spisen, medan degen har jäst sin halva timme. Sedan kavlas det på mjölat bakbord, vi svänger inte runt degen eller så, nä vi kavlar ut till storlek som passar bakspaden. Grunda med tomatsåsen, renskav, trattisar och västerbotten. Örterna på dagens pizza är salvia, timjan och rosmarin. Passar ypperligt mot det vilda smakerna.
Degen:
25 g jäst
2 msk olivolja
1 tsk salt
1/2 l vatten
14 dl vetemjöl
1. Kör degen till den släpper kanterna. Låt den inte bli för torr av för mycket mjöl.
2. Dela degen i fyra delar på väl mjölat bakbord. Låt jäsa en halv timme under bakduk.
3. Kavla ut degen direkt utan att knåda.
Tomatsås:
2 msk olivolja
1 gul ök
4 vitlöksklyftor
1 brk krossade tomater
1 kvist timjan, salvia och rosmarin
1 tsk honung
1. Svetta lökarna i oljan.
2. Slå på tomaterna, kryddor och honung.
3. Puttra i minst 20 minuter.
4. Mixa såsen slät.
5. Smaka av med salt och peppar
Topping:
1 pkt renskav som steks i smör och kryddas med salt och svartpeppar.
2 dl torkade trattkantareller som blötlagts och steks i smör.
400 g västerbottensost grovt riven
Gräddad i täljstensugn och sist men inte minst penslas kanterna med vitlöksolja.
Det ser jätte smasktigt ut! Vi vill ha god mat när joel och jag kommer hem. Jag ska göra bröd, det lovar jag 🙂 Sen så måste jag hinna ha en novell färdig till på måndag, men det hjälper du mig lite med va 😉 vi ses snart morsan. Mycket mysig sida…
Ida Pida Rally Skida
Pizzan var perry, som man säger i Arvika. Det blir spännande att få smaka på ditt nya favvobröd. Novellen tar vi mellan tuggorna.
Kram Mimmi Morsan
Wow! Fantastisk pizza!
Tack! Det är kul när man får variera sina pizzor, det här en av våra favoriter.
[…] händer att vi bakar en vild pizza emellanåt, gräddar av den i täljstensugnen efter att dagens brasa har fått brinna ut. Recept […]
[…] 1. Börja med att baka pizzadegen och koka en god tomatsås […]
Såg receptet på din pizza, fungerade perfekt för vår premiär för av våran gamla stenugn! Kanongott!
Vad kul Harry att ni kört igång er gamla stenugn igen. Visst är egen Pizza värt varenda minut. Smaken på botten blir helt gudomligt god!
[…] Stenugnsbakad Vild Pizza […]
[…] 5 min. 3. Jäs i en skål insmord med olivolja, ca en halvtimme. 4. Utförligare beskrivning på pizzadeg hittar ni […]