Så här i förkylningstider kan det inte passa bättre än med den här soppan. Jag plockade fram tre sorters lök från mitt stora skafferi. Gul lök Allium cepa, Purjolök Allium porrum och Vitlök Allium sativum. De tre fick stå som bas tillsammans med några potatisar. Här är det ganska mycket C-vitamin som ska hjälpa till att driva bort förkylningbacillerna. En soppa som går fort att göra och passar ypperligt mitt i arbetsveckan. Bra mat som ändå inte tar för lång tid.
Löksoppa
1 st purjolök
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
5 st potatisar
1 msk smör
1 msk rapsolja
1 l vatten
3 dl mjölk
1 buljongtärning
1 kvist timjan, rosmarin och salvia
örtsalt och peppar
1. Snitta purjon på längden och spola ordentligt under kran så all jord försvinner. Skiva den och spara 1 dl av den gröna delen till garnityr.
2. Skiva den gula skalade löken. Tryck till med knivbladet på vitlöksklyftan och hacka lätt.
3. Skala potatisarna och skiva tunnt.
4. Svetta all lök och potatis i smör och oljan.
5. Slå på vatten, buljontärningen och kryddkvistarna. Låt sjuda i 15 min. eller till potatisen är mjuk.
6. Plocka ur kryddkvistarna och mixa soppan slät med en stavmixer.
7. Tillsätt mjölken och smaka av med örtsalt och peppar.
Kommentera