Det finns så mycket gott te att välja bland. Å tur är väl det, för finns det något bättre sätt att avrunda kvällen på än med en kopp te. Känner man sig lite frusen så blir man skönt uppvärmd av den varma drycken. Eftersom det oftast är på kvällen jag dricker mitt te tycker jag det passar bäst med grönt, rooibos eller shai. En annan rar bekantskap är det vita teet.
Vitt te bör man tillaga med stor omsorg. Vattnets temperatur är viktigt för att det inte ska bli för beskt. Jag brukar koka upp vattnet och låter det sedan stå i 10 minuter för att svalna. Då har man kommit en bit på vägen. Det vita teet blir bäst i en vattentemperatur på 85°. Det går åt ungefär 1 tsk te till en kopp. Den här sorten låter jag dra minst fem minuter, så att de finstämda smakerna kommer till sin rätt. Det vita teet kommer ursprungligen från Kina och Fujianprovinsen. Det här är det renaste och mest naturliga tesmaken man kan prova på. Bladen och knopparna har enbart skördats och torkats, till skillnad från många andra sorter som både rullas och torkas. Att det vita teet var mycket uppskattat av bla Kinas kejsare kan jag mycket väl förstå, detta är verkligen lite vardagslyx.
En kopp vitt te, tack!
januari 19, 2008 av mimmismat
Hej har du testat tallbarrste? Det är ”högsäsong” för det nu och det blir bättre smak ju kallare det är ute. Jag blev förvånad över hur gott det var. Knippsa några små kvistar längst ut på en stor gren och klipp barren direkt ner i vattnet och sila.
Hej Humle
Nej, jag har inte tesat tallbarrste. Tack för ditt tips. Får ta en sväng i skogen och se hur det verkar. Vet att man kan smaska på de små granskotten som blir på julganen bl.a
[…] februari 17, 2008 vid 6:51 e m […]